aug 19, 2019

Eteriska oljor – skillnaden

eteriska oljor skillnaden

Varför är eteriska oljor från Young Living bäst?

För drygt ett år sedan gjorde jag en av mina bästa investeringar. Jag hade funderat på det i flera månader men övertalades till slut att prova. Det har jag aldrig ångrat! Jag pratar förstås om eteriska oljor. I Sverige är det fortfarande något av en nyhet, något flummigt, humbug, men utomlands är det jättestort! I USA är hyllorna med eteriska oljor lika långa som hyllorna med schampo i mataffären. Jag förstår varför, oljorna har hjälpt oss så mycket! Det håller oss friska, det hjälper mot hosta, eksem, allergier, huvudvärk, muskelvärk, sömnproblem, munblåsor, astma, hudproblem, kliande myggbett, småsår, förkylningar… Och bidrar till generellt välmående.

Både i USA och i Europa använder man eteriska oljor i vården kombinerat med moderna mediciner. Och det är så jag tänker. Det ena behöver inte utesluta det andra. Men när jag kan använda växtbaserade produkter för att slippa använda syntetiskt framställda mediciner så gör jag det. Kan jag använda växtbaserade produkter på huden, till städningen och tvätten framför ohälsosamma kemiska produkter så gör jag det.

Vad särskiljer Young Livings oljor från andra?

Många har frågat mig vad som skiljer Young Livings oljor från andra, ofta billigare, märken. Det är en bra fråga. En som jag ska försöka förklara i det här inlägget.

Eftersom dessa oljor är något som jag använder inte bara på mig själv utan även på mina barn är det för mig viktigt att oljorna är av yttersta kvalitet. Det vet jag att jag får med Young Living. De har funnits i 25 år och är världsledande när det kommer till eteriska oljor.

Innan du köper ett ”prisvärt” alternativ … Läs detta.

Det finns egentligen inga gemensamma riktlinjer för eteriska oljor och även oljor som inte är 100 % naturliga kan kallas för eteriska. Detta gör det hela till lite av en djungel. Därför kan det också stå 100 % eterisk olja på en flaska där delar av innehållet inte är 100 % naturligt. Många företag köper in råvaror utan vetskap om ursprung, en del fuskar och späder ut sina oljor eller tillsätter syntetiska essenser för att få fram önskad doft, andra köper färdiga oljor och paketerar om dem.

Young Livings oljor är 100 % naturliga och har terapeutiska egenskaper vilket innebär att de kan påverka kroppen, både mentalt och fysiskt. Det finns många andra oljor som också räknas som terapeutiska men skillnaden mellan Young Living och andra eteriska oljor är att de känner till ursprunget för varje flaska som produceras. Till skillnad mot andra märken äger Young Living både egna gårdar och destillerier vilket gör att de har kontroll över hela processen, från sådd till färdig produkt. Det är också därför de har en otroligt hög kvalitetsstandard som de kallar Seed to Seal. Young Living kan garantera varje steg av produktens tillverkning, från vattenkällan och jorden som används vid planteringen till oljans renhet vid förseglingen. Jorden som odlas får inte varit utsatt för bekämpningsmedel, kemikalier eller herbicider de senaste 50 åren. (Endast 7 år krävs för att få kallas ekologisk.)

De har också ett forskningsteam som har kommit fram till när det är absolut bäst tillfälle att skörda olika plantor för att få ut den allra bästa oljan. De har även tredje parts laboratorier som kontrollerar produkterna. De vet precis vad som är i varje flaska och varje flaska kan spåras tillbaka till vilken batch den tillhör.

Destilleringen är också en viktig del av processen och är avgörande för slutprodukten. Ta cypressolja till exempel som har 280 kända beståndsdelar. Om växten destilleras i 20 timmar får man bara 20 beståndsdelar i oljan. Destillerar man i 26 timmar får man inga av dem. De flesta oljorna på marknaden destilleras i 3,5 timme. För att få ut alla 280 beståndsdelar måste cypressen destilleras i 24 timmar. Och om man vill att cypressoljan ska göra jobbet måste den ha alla sina beståndsdelar. För att en olja ska ge önskad effekt måste växterna växa, skördas och destilleras på rätt sätt, annars är oljan verkningslös.

eteriska oljor young living skillnaden seed to seal
Seed to Seal – En kvalitetsstämpel

Kvalitetsstandarden Seed to Seal gör också att många av Young Livings produkter går att ta invärtes, till skillnad mot de flesta andra märken. De har en hel produktlinje med oljor som är godkända för invärtes bruk.

Sammantaget finns det för mig inget alternativ till Young Living. Deras oljor är också väldigt potenta och koncentrerade. Till 15 ml flaska med citronolja går det åt 75 citroner. Till en 5 ml flaska rosolja går det åt 11 kg rosenblad. De är därför väldigt dryga och det krävs bara ett par droppar för att få önskad effekt. Ja, de är lite dyrare än många andra märken, men i det här fallet får man vad man betalar för. Jag skulle inte riskera att använda en i bästa fall verkningslös, i värsta fall farlig, olja till mina barn.

Genom att köpa eteriska oljor genom någon av oss distributörer får du också en personlig kontakt som kan svara på frågor och vara behjälplig i ditt oljeanvändande. Köper du oljor via mig eller någon av mina kollegor får du dessutom tillgång till flera fantastiska utbildningsgrupper för att få ut det mesta av dina oljor. Hur bra är inte det?! ?

? Anna

P.s. Här hittar du mina oljefavoriter! Och det kommer nya favoriter hela tiden, så kom tillbaka för fler tips och recept.

(Tack Anna Rydberg för den talande bilden.)

Följ gärna Hello Good Living på Facebook för mer tips!

written by Anna Tollwé

Kommentera gärna