Eteriska oljor

Allt du behöver veta

Allt du vill veta om eteriska oljor

Vad är eteriska oljor och vad kan de göra för min hälsa. Det och mycket annat kan du läsa om nedan. Saknar du någon information eller har några frågor, tveka inte att kontakt mig. 

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor, essential oils på engelska, är doftande flyktiga växtoljor som används för att stötta kroppen på olika sätt. Oljorna kommer från bark, frukt, blommor, blad, frön, kåda och rötter från både plantor och träd. De odlats och skördas på gårdar eller återfinns i naturen och blir till koncentrerade oljor genom destillering, pressning eller adsorption. Oljorna har en naturligt funktion att dra till sig insekter för pollinering men också att skydda mot svampangrepp, bakterier och skadeinsekter. Man kan säga att det är växtens egna immunförsvar. Den kemiska strukturen liknar den som människor, och djur, har vilket gör att vi identifierar och accepterar oljan som kan skydda oss på samma sätt som den skyddar växten. Young Living rena eteriska olja är flera hundra gånger mer ”terapeutiskt potenta” än vanliga örter.

Hur använder man eteriska oljor?

Människan har använt växter för att må bättre i flera tusen år. Eteriska olja består av över 100 beståndsdelar och det finns fler än 300 oljor. Eteriska oljor kan användas utvärtes, invärtes och aromatiskt. Fördelen med att använda oljorna utvärtes och aromatiskt är att oljornas effekt inte påverkas av eventuella matsmältningsbesvär.

När man använder en olja utvärtes späder man ofta ut den med en så kallad bärarolja, en fet vegetabilisk olja så som till exempel kokosolja, jojobaolja, olivolja,  eller Young Livings V-6-olja. Young Living eteriska oljor är så koncentrerade att det bara tar cirka 20 minuter innan oljan har nått varje cell i kroppen genom huden.

Det finns många satt att använda oljan aromatiskt. Man kan exempelvis hälla ett par droppar i en doftspridare/luftfuktare med vatten, andas in den direkt från flaskan eller häll i några droppar i en skål med hett vatten och hålla en handduk över huvudet medan du andas in ångorna.

Många oljor från Young Living är också godkända att ta invärtes och kan intas antingen på en sked tillsammans med lite olja eller honung eller i ett glas vatten. Man kan också använda sig av tomma kapslar som man fyller med valfria oljor samt använda dem i matlagning och bakning. Att använda oljor invärtes kräver dock att oljan har hög kvalitet vilket inte är fallet med många andra märken. 

Eteriska oljor används inte bara för sin doft doften utan även för att förbättra både den fysiska och den emotionella hälsan, inom aromaterapi, i kroppsvård, hårvård och hälsokost samt i hushållsprodukter som rengöringsmedel, tvättmedel och diskmedel.

Hur fungerar eteriska oljor?

Doftspridaren sprider ut de eteriska oljorna med hjälp av vattenånga vilket gör att de kan absorberas genom andningsorganet. Oljorna påverkar då nervsystemet genom att skicka signaler till limbiska systemet i hjärnan, som är hjärnans centrum för känslor och minnen. Hjärnan påbörjar då olika fysiologiska funktioner så som frigörandet av hormoner, avslappning, smärtlindring och känslomässigt välmående. Detta förklarar varför vissa lukter kan utlösa kraftfulla känslor och fysiska reaktioner. 

Genom att använda oljorna topiskt, det vill säga utvärtes,  reagerar nervcellerna på den plats som rörs vilket ökar både känsligheten och blodflödet. Detta brukar kallas för terapeutiskt lokalisering. Oljan tränger genom huden och in i blodet. Det tar 22 sekunder innan molekylerna når hjärnan. Inom två minuter finns de i blodomloppet och efter 20 minuter de finns i varje cell i kroppen.

Eteriska oljor hjälper till att rena receptorerna i nervsystemet som med tiden tröttas ut och ”rostar”. Eteriska oljor fungerar då som en renare som bidrar till att signalerna går fram fortare och att kommunikationen mellan hjärna, nervsystem och kropp styrs på ett bättre sätt.

Man ska dock vara medveten om att alla oljor inte passar för alla människor eftersom vi får olika kemiska reaktioner. Det finns oljor som vissa reagerar väldigt positivt på, medans andra inte når önskad effekt. Det är viktigt att prova sig fram för vad som passar en själv bäst.

Vad ska du tänka vid köp av eteriska oljor?

Eteriska oljorna har slagit igenom med stor kraft de senaste åren så det finns numera en uppsjö av olika märken. Ska du köpa eteriska oljor i syfte att förbättra hälsan ska du först titta efter att växterna är ekologiskt odlade och att man inte använt sig av syntetiskt handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel. De ska även, för att vara av hög terapeutisk kvalitet, vara helt fria från tillsatser och endast utvinnas från växtdelar.

Eftersom det numera finns en mängd olika märken av eteriska oljor finns det också oljor av väldigt varierande kvalitet. Man kan delvis avgör vilken kvalitet en olja har på lukten, smaken och viskositeten, dvs hur trögflytande den är. Många eteriska oljor kan  lukta och smaka väldigt sött eller är väldigt lättflytande, vilket kan tyda på att de har blivit utblandade eller inte är av bästa kvalitet. Billiga syntetiska oljor och oljor av låg kvalitet har liten eller ingen påverkan på kroppen. De kallas ibland för doftoljor eller parfymoljor. Och då det inte finns någon reglering av oljor kallas de även ibland felaktigt för eteriska oljor. Varningstecken man kan titta efter är att de är billiga och/eller att alla oljor kostar lika mycket. Då kan man vara säker på att de inte är ekologiska eteriska oljor av bra kvalitet. De kan i bästa fall vara helt verkningslösa, i värsta fall farliga. När det gäller eteriska oljor så stämmer det kända uttrycket, “man får vad man betalar för”. Syntetiska oljor kan kroppen inte heller bryta ner utan lagras i våra fettvävnader långt efter användning. 

För att kunna utvinna en eterisk olja av hög terapeutisk kvalitet så spelar många viktiga faktorer in; valet av frön, jordmån, framställningsmetod, skörd- och odlingsteknik och inte minst klimatet. Om du hade tänkt att köpa eteriska oljor i syfte att minska skadliga kemikalier och stärka din hälsa, välj enbart ekologiska eteriska oljor av hög terapeutisk kvalitet från ett företag med egna farmer som man får besöka. Det finns endast ett företag som uppfyller dessa krav och det är Young Living. Idag är vi cirka 5 miljoner användare världen över och vi blir bara fler och fler. 

Vill du läsa mer om vad som skiljer Young Livings oljor från andra märken kan du göra det här.

Här köper du eteriska oljor!

Jag använder eteriska oljor från Young Living. Young Living är världsledande och deras oljor är 100 % naturliga, ekologiska och har terapeutiska egenskaper vilket innebär att de kan påverka kroppen, både emotionellt och fysiskt. Young Living äger både egna gårdar och destillerier vilket gör att de har kontroll över hela processen, från sådd till färdig produkt. Det är också därför de har en otroligt hög kvalitetsstandard som de kallar Seed to Seal. Young Living kan garantera varje steg av produktens tillverkning, från vattenkällan och jorden som används vid planteringen till oljans renhet vid förseglingen.

De har också ett forskningsteam som har kommit fram till när det är absolut bäst tillfälle att skörda olika plantor för att få ut den allra bästa oljan. De har även tredje parts laboratorier som kontrollerar produkterna. De vet precis vad som är i varje flaska och varje flaska kan spåras tillbaka till vilken batch den tillhör.

Young Livings oljor är väldigt potenta och koncentrerade. Till 15 ml flaska med citronolja går det åt 75 citroner. Till en 5 ml flaska rosolja går det åt 11 kg rosenblad. De är därför väldigt dryga och det krävs bara ett par droppar för att få önskad effekt. Ja, de är lite dyrare än många andra märken, men i det här fallet får man vad man betalar för. Young Livings gårdar är dessutom är öppna för allmänheten vilket ger en transparens jag värdesätter högt. 

Så hur köper man då Young Livings oljor? Jo, genom mig eller någon annan av Young Livings distributörer. Det bästa och mest fördelaktiga sättet att börja med oljor är att köpa ett så kallat startkit som innehåller en doftspridare och 12 av de mest populära och användbara oljorna. För att läsa mer om startkiten och hur man beställer klicka här.