aug 27, 2019

Kycklinggryta smaksatt med eteriska oljorna rosmarin och citron.

kycklinggryta smaksat med eteriska oljor rosmarin och citron

Kycklinggryta smaksatt med eteriska oljorna rosmarin och citron.

Jag och Anna har kört ketodiet ett par veckor och börjat ledsna lite på vissa rätter (ack så goda men lite väl repeterade). Efter vi satt upp ett par hyllor för att displaya våra oljor vaknade inspirationen till liv. Helt plötsligt såg jag att vi hade en hel arsenal med Plus-serieoljor*. Yeay! Fram med stekpannan och kockförklädet. Nu jävlar ska det lagas med smak …

I never color inside the lines

Alltså recept och jag vi är liksom inte riktigt bästisar. För mycket regler och för lite kreativ frihet. Sån är jag. Däremot smaker och jag vi gillar varann!

Som vanligt när jag har fria händer så utgår jag från det som finns i hemmet. Idag blev det oljorna som fick sätta smaken på dagens kycklinggryta. Jag hittade två klassiker Rosmarin (Rosemary) och Citron (Lemon). Vad kan gå fel liksom. Det var nära att jag gick på Lemongrass men magen sa att vi spar asiatiskt tills vi kan addera nudlar … så svenskt fick det bli à la Keto Style.

Recept à la Peppe (mao inga mått bara magkänsla)

Först fräste jag på kycklingen så där vackert gyllengult som det bara kan bli. Kryddat med vitpeppar, flingsalt med chili och en blanding av fem pepparsorter (om man gillar lite mer spicy annars safea med svartpeppar;).

Då ketodieten är restriktiv med redningar och annat som tjockar på såser så fick det puttra fint i en fet grädde från en säkert lika fet och välmående ko.

(om nu en ko på 34% anses fet, då är jag banne mig fetare! Ursäkta sidospåret började räkna hur det går i dieten, var var jag nu, just ja …)

Sedan droppade jag i tre droppar Rosemary-olja och 2 droppar Lemon-olja.
Efter det fått koka ihop med grädden tillsatte jag en rejäl klick med crème fraiche och lät det långsamt sjuda ihop – samt smakat av med lite extra salt. När anrättningen börjar se ut som ett Van Goghlandskap är den klar!

För att toppa proteinerna och de goda fetterna (läs grytan) så blev det råa färska grönsaker i form av Grovskalade morötter, spenatblad, gurka och matchande gula paprikor. Toppat med grovhackad sockerärtor. Slutgarnerat med italienska örter.

Ta da kockverket är färdigt!

Buon appetito.
:Peter

TIPS!
Jag är rätt säker på att champinjoner skulle passat ypperligt i denna ketokorrekta rätt. Då jag redan hade ”viktat” upp korrekt mängd med grönsaker … så jag spar på de gobitarna till nästa gång. Testa och berätta annars om ni hinner före.

*Plusserien är oljor man kan även ta för invärtes bruk. Som äta och dricka.
Citrusvarianterna är supergoda att droppa i måltidsvattnet!

Läs mer om oljorna ovan på sidan Oljefavoriter.

Följ gärna Hello Good Living på Facebook för mer tips!

written by Peter Mäkelä

Kommentera gärna